1r cicle secundaria
En l’etapa de Primer Cicle de Secundària, l’alumne és protagonista del seu propi procés d’aprenentatge i és corresponsable en l’avaluació d’aquest procés. D’aquesta manera, treballem des de situacions socials reals que permetin resoldre reptes, problemes i projectes connectats amb un entorn autèntic i al servei de la societat.
L’equip de mestres combina diverses metodologies, com ara els grups cooperatius i flexibles, els aprenentatges vivencials, els projectes d’inclusió social i els racons d’aprenentatge. També es continuen treballant les tecnologies per a l’aprenentatge i la comunicació.
En aquest procés, es realitza un seguiment individualitzat i l’orientació acadèmica necessària per afavorir que cada noi i noia mobilitzi els seus recursos personals i treballi cada vegada amb més seguretat i autonomia.
MIREM LA CIUTAT AMB UNS ALTRES ULLS
Projecte cooperatiu d’acció social perquè els alumnes coneguin el barri de Sant Pere mitjançant sortides i activitats d’aula tot posant en pràctica les seves habilitats socials i d’educació viària. La finalitat social és aproximar el llenguatge dels pictogrames al barri i utilitzar-lo també per l’elaboració d’un mapa adaptat (paper i digital) i inclusiu del barri de Sant Pere. Aquest projecte pretén adaptar l’entorn a altres necessitats cognitives i visuals, així com també conscienciar a la societat perquè miri amb uns altres ulls.
COL·LABORACIÓ AMB ALTRES ESCOLES
- Vedruna: Durant tot el curs, es fan activitats compartides amb l’Escola Vedruna Vall. En aquestes trobades es realitzen activitats lúdiques i plàstiques relacionades amb les festes tradicionals. L’alumnat es relaciona i crea vincles amb un altre grup de Secundària de fora de l’escola.
- Delta: Activitat anual compartida amb l’Escola Delta. En aquesta trobada es realitza una gimcana inclusiva pel barri i cada curs es treballa un tema diferent. L’alumnat treballa els desplaçaments, la comunicació i les relacions de manera vivencial. Com a cloenda d’aquesta trobada es realitza un esmorzar saludable a l’escola.
- Tecnos: El dia de Sant Jordi al matí, els alumnes de Primer Cicle de Secundària fan un partit amistós de bàsquet amb els alumnes de Cicle Superior de l’escola Tecnos. Després hi ha el repartiment de trofeus i es comparteix un esmorzar.
EL MODERNISME A TERRASSA
Matèria transversal, que inclou diferents àrees de coneixement, en la que l’alumnat es desplaça setmanalment a un punt d’interès de la ciutat de Terrassa a partir d’un plànol de la ciutat. El grup ha de situar-se, marcar la ruta i desplaçar-se segons el plànol al punt indicat. Allà s’hi treballa el punt d’interès.
També inclou un treball previ i posterior a l’aula.
Es treballen tres rutes:
- La Terrassa històrica i turística.
- La Terrassa Modernista.
- Els serveis a la ciutadania que ofereix Terrassa.
Crèdits Variables
Durant tot el curs escolar, les classes de Primer Cicle de Secundària realitzen diferents crèdits variables. Cada crèdit té una durada de vuit sessions, de manera que l’alumnat rota pels quatre crèdits.
- Hort: crèdit transversal en què tots els alumnes porten a terme el treball en un hort escolar ecològic. En aquest espai, desenvolupen i experimenten en primera persona les activitats pròpies de l’horticultura. D’aquesta manera, tots els grups realitzen un crèdit vivencial i de cura per la natura.
- Experiments: crèdit variable que fomenta l’experimentació i el coneixement científic. A partir d’aquest crèdit, els i les alumnes es converteixen en autèntics científics, descobrint i aplicant el procediment adequat, tot gaudint del resultat.
- Fil i llana: El crèdit de Fil i llana és un espai on l’alumnat gaudeix d’un moment de relaxació tot treballant individualment amb llanes i fils de diferents colors. Cada un dels alumnes, i sempre en funció de les seves habilitats motrius, creen trames en una quadrícula. Alguns fan una sanefa i d’altres experimenten creant lletres, figures o formes més elaborades.
Autonomia i desenvolupament social: Crèdit transversal que té com a objectiu millorar les competències d’autonomia i iniciativa personal pels alumnes del Primer Cicle de Secundària. Els àmbits que es treballen són: alimentació saludable, higiene, hàbits de treball, adaptació a l’entorn, hàbits socials i dades personals.
EL CONTACONTES
Projecte de col·laboració amb L’ESCOLETA de Terrassa on l’alumnat de Primer Cicle de Secundària realitza una representació, interpretació i explicació d’un conte infantil. Cada classe treballa un conte en profunditat i l’adapta amb pictogrames. Aquesta activitat conclou amb la representació/explicació del conte a L’escoleta pels infants i se’ls regala una còpia del conte adaptat.
Aquest projecte, ens permet treballar habilitats socials, expressió, projecció de la veu i continguts fonamentals de l’àrea de Llenguatge.
TALLERS
Cuina: El taller de cuina de Secundària és una iniciació a l’elaboració de receptes de cuina saludables i fàcils. Aquesta activitat, implica la participació activa en l’elaboració de les receptes per tal de fomentar la seva autonomia diària.
Estimulació sensorial: l’objectiu d’aquest taller és proporcionar una sensació de benestar a partir d’estímuls sensorials i la relaxació, així com també fomentar el desenvolupament cognitiu. Creem entorns adaptats amb material tècnic per tal de generar diferents experiències dels sentits.
TEATRE
L’alumnat de Primer Cicle de Secundària treballa cada curs per representar una obra de teatre que s’escenifica bianualment a un teatre de la ciutat.
Amb aquest projecte, es treballen continguts transversals de llenguatge i comunicació, expressió corporal i arts escèniques.
Durant la història del centre s’han realitzat diferents obres de teatre per les escoles de la ciutat.